marți, 25 martie 2014

Consumul de ciocolată neagră - delicios și sănătos !!

Delicioasă, cu o aromă bogată și un gust cremos, ciocolata neagră, dacă are peste 65% cacao în compoziție, este alimentul perfect, care potolește pofta de dulce și protejează în același timp sănătatea.


Ciocolata neagră sau amăruie este mai bogată în antioxidanți și flavonoizi cu cât are concentrația de cacao mai mare. Pentru a putea beneficia de acțiunea acestora asupra sănătății, este recomandat a se consuma ciocolată care are o concentrație de cel puțin 65% cacao.

Antioxidanții sunt nutrienți regăsiți în majoritatea fructelor și legumelor și au rolul de lupta împotriva radicalilor liberi, care atacă celulele organismului, provocând boli. Flavonoizii, care fac parte din categoria antioxidanților, au proprietăți antivirale, antiinflamatorii, antibacteriale și antialergenice.

Radicalii liberi sunt o cauză a apariției cancerului, sunt implicați în procesul de îmbătrânire, astfel, consumul de ciocolată neagră vă poate ajuta să combateți semnele îmbătrânirii, prin împiedicarea deteriorării celulare, și să preveniți cancerul.

Totodată, ciocolata neagră mai conține și potasiu, cupru, magneziu și fier, dar și acid oleic (grăsime monosaturată regăsită în uleiul de măsline), acid stearic (grăsime saurată dar care rol neutru asupra colesterolului) și o contitate foarte mică de acid palmitic (grăsime saturată care ridică nivelul colesterolului și crește riscul bolilor cardiace).

Consumul regulat și moderat de ciocolată amăruie are următoarele beneficii:

- Îmbunătățește circulația (dilată vasele de sânge, favorizând astfel o mai bună oxigenare)

- Are efect antidepresiv (conține teobromină și tiramină, substanțe care stimulează activitatea neurotransmițătorilor, magneziul are efect relaxant, favorizând totodată transmiterea informației nervoase la nivelul creierului iar fenietilamina are efect pozitiv asupra stării de spirit. Stimulează secreția de endorfine, hormonul fericirii)
- Îmbunătățește memoria (conține epicatechină, substanță benefică dezvoltării creierului)

- Previne oboseala cronică (se consumă 50g zilnic, timp de o săptămână)

- Previne apariția bolilor cardiace cu 37%, a unui atac de cord și a unui atac cerebral dacă este consumată săptămânal (1-2 porții a câte 20-30g de concentrație 75% cel puțin)

- Scade tensiunea arterială, previne formarea cheagurilor de sânge, împiedică rigidizarea arterelor, menține sănătatea vaselor de sânge (o pătrățică, de 2-3 ori pe săptămână)

-Reduce riscul apariției diabetului de tip 2 (crește metabolismul zahărului din sânge)

- Favorizează scăderea în greutate (conține teobromină, substanță care accelerează metabolismul și stimulează arderile. Acest lucru este valabil doar în cazul persoanelor care fac sport)

- Stimulează mușchii și ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a acestora (se consumă după exercițiile fizice)

- Încetinește progresul demenței, reduce riscul apariției maladiei Alzheimer

- Previne apariția ridurilor, menține elasticitatea pielii, previne depigmentarea pielii

- Reduce riscul apariției cancerului de piele cu până la 50% (2 pătrățele pe zi)

- Energizează și revitalizează organismul (o pătrățică dimineața)

- Contribuie la regenerarea celulară

- Crește colesterolul "bun"

- Îmbunătățește vederea (flavonoizii îmbunătățesc circulația sângelui către retină și creier)

- Întărește smalțul dinților, scade riscul apariției cariilor (datorită eobrominei din compoziția sa. Bineînțeles, trebuie menținută o igienă dentară optimă)

- Ameliorează crampele menstruale

- Crește speranța de viață

- Ușurează tusea persistentă

- Limitează creșterea presiunii sangvine în cavitatea abdominală (așa cum se întâmplă în cazul suferinzilor de ciroză hepatică) dacă este consumtă în cantități mici (în cazurile avansate de ciroză poate determina spargerea vaselor sangvine).

Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu