Gastrita reprezintă o inflamație acută sau cronică a mucoasei gastrice. Netratată la timp, poate duce la hemoragie sau la perforația mucoasei.
Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt arsurile în partea superioară a abdomenului, greață, vărsături, balonare, indigestie, inapetență și durere în capul pieptului.
Cel mai important factor pe care-l puteți schimba pentru a grăbi vindecarea este dieta, care cuprinde o serie de alimente permise și nepermise.
Între alimentele care sunt contraindicate persoanelor care suferă de gastrită amintim:
*făinoasle (pâine, paste, foietaje) - indiferent de tipul de făină care s-a folosit la prepararea acestora
*carnea - grasă, de porc, pielea de pui, afumăturile, mezelurile, vânatul, conservele, prăjelile, *tocăturile, piftia, micii, peștele gras (prăjit, afumat, conservat, marinat)
*brânzeturile - fermentate, conservate, sărate, acre, mucegăite
*ouăle - prăjite, fierte tari
*legumele - crude, murate, tari (ridichi, gulie, castraveți, varză, ceapă, conopidă, usturoi, napi, broccoli, varză de Bruxelles, porumb, praz, sfeclă, fasole, linte, vinete, roșii)
*fructele - nuci, migdale, alune, fistic, citrice, afine, mere, struguri, rodii, smochine, stafide, curmale
*grăsimile - slănină, untură, margarină sărată, grăsimi prăjite, smântână, seu
*băuturile - alcoolice, apa minerală, cafeaua, siropurile, băuturile foarte reci sau foarte calde
*condimentele - piper, boia, ardei iute, muștar, oțet, hrean
*dulciurile - gem, dulceață, prăjituri, acadele, zahăr ars, caramele, bomboane, înghețată.
De asemenea, fumatul este interzis!
Între alimentele recomandate persoanelor bolnave de gastrită amintim:
*făinoase - mămălina nesărată, foarte bine fiartă, griș, arpacaș, orez (în special orez basmati), fulgi de ovăz
*brânzeturi - urda dulce, brânză de vaci dulce, caș dulce, lapte proaspăt fiert, iaurt de casă
*ouă - fierte moi
*(legume - dovlecei, cartofi, mazăre, morcov, ardei, sparanghel, ciuperci, spanac (înnăbușite, fierte)
*fructe - fructele dulci (banane, mango, caise, piersici, pepene galben)
*carne - pește cu carne albă, pui, vită (grătar, rasul, fiert)
*grăsimi - uleiul de măsline, unt proaspăt (maximum 60 g pe zi)
*băuturi - compot, ceaiuri, suc de fructe dulci
*condimente - coriandru, chimen, pătrunjel, tarhon, țelină, mărar, busuioc, măghiran
*dulciuri - miere de albine (moderat), budinci, sufeluri.
*Materialele de pe acest blog au caracter informativ.
Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu