Ardeiul iute conține, în funcție de soi, până la 1,5% capsaici-noide (substanța care îi dă gustul caracteristic) inclusiv capsaicina, până la 1 %, dihidrocapsaicina, nordihidrocap- saicina și homocapsaicina, pigmenți carotenoidici care includ capsantina, capsorubina, alfa și beta-caroten, ulei gras, glicozide sterolice respectiv capsicozidele А, В, C, D, 12-15% proteine, vitaminele A și С și ulei volatil.
Beneficiile aduse de consumul de ardei iute pentru sănătate sunt următoarele:
- Stimulează sistemul imunitar (datorită betacarotenului și a vitaminei A din compoziția sa, care reprezintă prima linie de apărare a organismului în fața agenților patogeni)
- Este analgezic (dureri de cap, dureri provocate de osteoartrită, psoriazis)
- Este antitumoral (în special în cazurile de cancer ovarian, mamar, de ficat, de plămâni, leucemie, de prostată)
- Ajută la scăderea în greutate, crește metabolismul, accelerează arderile
- Scade colesterolul (datorită capsaicinei din compoziția sa, care, pe de o parte crește activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grăsimilor și pe de altă parte scade cantitatea de colesterol absorbit de organism)
- Stimulează circulația (are efect vasodilatator și astfel scade riscul de accidente vasculare și infarct miocardic, stimulează circulația periferică deficitară)
- Tratează afecțiunile respiratorii (fluidizează secrețiile de mucus nazale și din plămâni)
- Scade tensiunea arterială
- Curăță arterele (un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, crește HDL colesterolul - "colesterolul bun" și scade LDL - colesterolul "colesterolul rău", având rezultate benefice și în cazul aterosclerozei, împiedicând creșterea plăcii de aterom pe pereții vaselor sanguine)
ajută în tratarea degerăturilor (deoarece are efect vasodilatator, declanșează o senzație de căldură în tot corpul)
- Menține sănătatea stomacului și a tractului intestinal (contribuie la refacerea țesutului din stomac, facilitând astfel vindecarea leziunilor stomacale și a ulcerelor intestinale, stimulează mișcările intestinului, ajutând astfel la eliminarea fecalelor)
- Menține sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale (a tractului respirator, gastro-intestinal și reproductiv datorită beta-carotenului din compoziția sa)
- Reduce simptomele astmului, a artritei reumatoide și a osteoartritei (datorită beta-carotenului din compoziția sa)
- Previne cancerul de colon, arteroscleroza, diabetul zaharat, leziunile nervilor (datorită antioxidanților din compoziția sa)
- Este antiinflamator (datorită capsaicinei din compoziția sa. Cu cât un ardei este mai iute, cu atât nivelul de capsaicină conținut este mai mare)
-Crește capacitatea organismului de a dizolva cheagurile de sânge, reducând astfel riscul de a face atac de cord, embolie pulmonară sau accident vascular cerebral
- Previne apariția ulcerului gastric
Contraindicații:
Persoanele care suferă de hemoroizi, unele afecțiuni ale ficatului, fisuri anale, colon iritabil, inflamații intestinale, hiperaciditate, gastrită, unele afecțiuni urorenale, femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să consume ardei iute. De asemenea, evitați contactul cu ochii, buzele, nasul și rănile deschise.
Materialele de pe acest blog au caracter informativ.
Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu