Lăcrămioarele conțin mucilagii, uleiuri volatile, heterozide cardiotonice și saponozide, substanțe care dau plantei efecte purgative, diuretice, antiseptice, cicatrizante și tonic cardiace.
Sub diferite forme de administrare, lăcrămioarele sunt de ajutor celor suferinzi de: infarct miocardic, insuficiență cardiacă aterosclerotică, scleroză coronariană, aritmii cardiace, bradicardie, angină pectorală, nevroze cardiace, paralizie, epilepsie, apoplexie, leucoree, nefrite, hidropizie, gripă, pneumonie, reumatism, gută, reumatism articular, amețeli.
În scop terapeutic se vor folosi doar florile sau frunzele fără pețiol, culese în momentul înfloririi.
Infuzia din flori se folosește în caz de convalescență, adăugată în apa de baie, băi de șezut în caz de afecțiuni genitale, pentru curățarea tenului, prevenirea petelor pe față, iar pentru preparare aveți nevoie de 1-2 lingurițe de flori la o cană cu apă fierbinte.
Tinctura se administrează în caz de afecțiuni cardiace, migrene, nevralgii, amețeli, sau ca diuretic. Se iau câte 10-30 de picături pe zi, doza stabilindu-se în funcție de afecțiune, vârstă, greutate de către medicul specialist.
Oțetul de lăcrămioare este recomandat în caz de dureri de cap, migrene, nevralgii, sub formă de inhalații. Pentru prepararea oțetului aveți nevoie de 30g de flori, pe care le puneți în 100ml oțet de vin de 9º și lăsați la macerat timp de 14 zile, după care strecurați și păstrați în recipiente din sticlă închisă la culoare.
Uleiul de lăcrămioare se folosește doar pentru uz extern, în tratarea arsurilor, și pentru menținerea sănătății pielii, iar pentru preparare aveți nevoie de 30g plantă bine uscată şi mărunţite și 100ml ulei de măsline. Florile se adaugă în ulei, după care se fierbe în bain-marie pentru 3 ore, completând pe parcurs apa care se evaporă, după care se lasă la răcit, se strecoară și se păstrează în sticluțe mici, închise la coloare, la loc răcăros.
Preparatele pe bază de lăcrămioare sunt contraindicate femeilor însărcinate, celor care alăptează, persoanelor care au carență de potasiu, stază pulomonară, gastroenterite catarale, afecţiuni acute ale ficatului, rinichiului şi splinei, în degenerescenţa grasă a miocardului, celor care au suferit un infarct miocardic recent, bolnavilor decompresați.
Materialele de pe acest blog au caracter informativ.
Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu