Folosite cel mai adesea drept condiment, frunzele de dafin au proprietăți antiseptice, antivirale, cicatrizante şi bactericide, având numeroase aplicații în medicina naturistă.
Frunzele de dafin conțin grăsimi, proteine, retinol, vitaminele A, C, piridoxină, niacină, zinc, fier, magneziu, calciu, potasiu și antioxidanți.
Persoanele care au colesterolul, glicemia și trigliceridele crescute pot urma o cură de 30 de zile, timp în care se consumă 1-3 g de pulbere de foi de dafin zilnic.
Împotriva durerilor reumatice se poate folosi uleiul de dafin, preparat astfel: 100g de frunze de dafin mărunțite se adaugă în 100ml alcool alimentar. Vasul se închide ermetic și se lasă pentru 24 de ore. După scurgerea celor 24 de ore se adaugă un litru de ulei de măsline, se închide ermetic și se păstrează la loc întunecat și rece pentru 4-6 săptămâni, după care se strecoară și se poate folosi la masaj. Uleiul este eficient și în cazul oboselii și a spasmelor musculare.
Infuzia de dafin se prepară din două frunze la o cană de apă clocotită. Se folosește pentru calmarea afecțiunilor nervoase, orale, ale căilor respiratorii, răcelii, gripei și a reumatismului.
Împotriva nevralgiilor se prepară o infuzie din 125g de frunze la un litru de apă clocotită. Cu această infuzie se frecționează zona dureroasă sau se folosește pentru comprese.
Printre alte beneficii ale foilor de dafin, se numără și faptul că:
este eficient împotriva plăgilor, aftelor și abceselor dentare (se face gargară cu infuzie din foi de dafin)
are rol de sedativ
diminuează simptomele depresiei și ale anxietății
are efect expectorant, scade febra și desfundă nasul, fiind indicat în bronșite, laringite, gripe, răceli, faringite, sinuzite
eficient în cazurile de dispepsie, balonare și gastro-enterite
previne apariția cancerului, deoarece conține antioxidanți (quercitina, eugenol, catechine) care combat radicalii liberi
mențin sănătatea sistemului cardiovascular
accelerează digestia, fiind recomandat după o masă copioasă
diminuează durerile de cap, migrenele
previn fermentaţiile din tubul digestiv, are efect de antiseptic intestinal
util în indigestii și balonări
reglează menstruația
ajută organismul să proceseze insulina mai eficient
ameliorează infecțiile urinare
grăbește vindecarea în caz de erupții cutanate, acnee, eczeme, psoriazis, răni
tratează infecțiile fungice și bacteriene
mențin sănătatea pielii, dacă sunt folosite la baie (infuzie turnată în apa din cadă sau câteva picături de ulei de dafin)
îmbunătățește memoria
adjuvant în tratarea ulcerului gastric
previne și încetinește maladia Parkinson și boala Alzheimer
stimulează sistemul imunitar (o cană de decoct consumată pe parcursul unei zile).
Consumate în cantitate mare, foile de dafin sunt toxice și pot induce voma, pot provoca sângerări și tulburări mentale.
Materialele de pe acest blog au caracter informativ.
Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu