joi, 27 februarie 2014

Chimenul, bun pentru bronșită și astm !!

Condiment cu un gust înţepător, uşor iute, dar şi dulce-amărui, cu o aromă caracteristică, chimenul își păstrează calitățile dacă este păstrat în borcane din sticlă sau pungi de hârtie sau carton, ferite de umezeală și căldură.


Chimenul mai are acțiune diureticǎ, afrodisiacă, stimuleazǎ menstruația și lactația, este un bun antimicrobian, antispastic, expectorant, detoxifiant, anticancerigen, tonic, imunomodulator și imunostimulator.

Uleiul volatil de chimen poate ameliora simptomele bronșitei cronice, astmului și astmului alergic. Ajută la eliminarea secrețiilor căilor respiratorii și calmează reacțiile alergice ale sistemului respirator, deoarece are și acțiune antihistaminică.

Uleiul se prepară astfel: la jumătate de litru de ulei de măsline sau de floarea-soarelui se pun 10 linguri cu pulbere de seminţe de chimen, se lasă la macerat, la soare, timp de 2 săptămâni, după care se filtrează și se adaugă 15 picături de ulei volatil de chimen. Produsul astfel obţinut se pune într-o sticlă închisă la culoare, și se păstrează în locuri întunecoase şi reci.

Pentru afecțiuni respiratorii de sezon, răceală, gripă, puteți face următorul tratament: se face un decoct din emințe de chimen, astfel: la o cană de apă se pun 2 linguri de semințe și se dă în clocot pentru 5 minute, după care se ia de pe foc. Separat, se înfierbântă țuică cu 5 boabe de piper, și când aproape fierbe se ia de pe foc.

Ceaiul de chimen se strecoară, la fel și țuica, cele două se amestecă și se consumă câte 2 căni în prima seară, înainte de somn, cât de fierbinți se suportă.

Tot pentru răceli sezoniere se poate administra ulei de chimen negru, câte 400-500mg de ulei, de 3-4 ori pe zi. În cazul copiilor se va păstra frecvența, dar concentrația va fi de 100mg. Îl puteți găsi și sub formă de capsule. De asemenea, uleiul de chimen sporește imunitatea și o reface la nivel de ADN.

Pentru guturai, puteți face o infuzie de semințe de chimen (o linguriță de semințe la o cană de apă).

*Materialele de pe acest blog au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu