sâmbătă, 8 februarie 2014

Sânzienele ţin sub control peste 70 de boli.!!

Cunoscute în popor sub denumirea de drăgaică sau floarea Sfântului Ion, sânzienele sunt plante care înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, când credincioşii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În unele zone din ţară, în tradiţia populară, gingaşa floare de sânzieană poartă şi numele de iarba care alungă diavolii şi duhurile necurate.



Pentru uz medicinal, se folosesc florile , iar preparatele principale sunt infuzia, maceratul la rece şi tinctura.

Valoarea medicinală a delicatelor flori galbene se datorează principalelor proprietăţi terapeutice: depurative, anticancerigene, diuretice, sedative, sudorifice şi colagoge (favorizează secreţia bilei).

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale valoroasei plante medicinale; de aceea, terapeutul recomandă sânzienele (foto dreapta) în tratamentul a peste 70 de afecţiuni grave: boli renale ( cistite, calculi şi nisip la rinichi şi la vezica urinară), boli ale glandei tiroide şi ale corzilor vocale, dereglări neuro-vegetative, cancer al limbii şi al laringelui.

Calităţile diuretice, depurative, sedative, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, tonice, afrodiziace şi anticancerigene le sunt conferite de substanţele active din compoziţia florii: taninul, flavonoidele, enzimele, glucidele, acidul citric, saponinele, glucidele şi uleiul volatil. Potrivit unor opinii recente, perioada propice de recoltare a sânzienelor începe din 22 iunie şi se întinde până la sfârşitul lunii august.

Astfel că toată vara, aveţi posibilitatea să faceţi provizii pentru cămara voastră cu flori de sânziene procurate din pieţe sau culese din zonele de câmpie şi de deal, unde vă petreceţi concediul.

Remediu dovedit pentru afecţiuni renale şi hepatice

Ceaiul de sânziene este un leac eficient pentru bolile de rinichi, dar şi pentru afecţiunile localizate la nivelul ficatului, pancreasului şi splinei.

În tratamentul acestor afecţiuni se recomandă infuzia combinată din flori care se prepară astfel: se pun două linguriţe de pulbere de sânziene la înmuiat într-o jumătate de cană cu apă de seara până dimineaţa, când se filtrează. Pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte.

Se lasă la infuzat 15 minute şi, după ce se răceşte, se amestecă cele două extracte. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi, înaintea meselor principale.

Tratamentul trebuie urmat două luni şi se poate repeta după o pauză de 30 de zile. De asemenea, infuzia combinată este eficientă şi pentru cei care suferă de hidropizie (acumulare de lichid în ţesuturi) şi de cloroză (o formă de anemie).

Leac bun pentru insuficienţa renală

Pentru bolnavii cu insuficienţă renală, care necesită dializă, este eficient un tratament cu infuzie preparată din trei plante: sânziene, urzică moartă şi splinuţă, care se amestecă în părţi egale. Infuzia se prepară dintr-o lingură din acest amestec şi din 300 ml de apă clocotită.

Se infuzează trei minute, apoi se filtrează. Se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi, pe termen lung. Prima cană se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, cu înghiţituri mici, iar restul se consumă pe parcursul zilei.

Aliate în bolile sistemului nervos

Tratamentul cu macerat la rece de sânziene s-a dovedit eficient în bolile sistemului nervos (epilepsie, boala Parkinson, Alzheimer) şi în tulburările cauzate de menopauză. Pentru prepararea extractului se foloseşte o lingură de plantă uscată care se macerează opt-zece ore într-o cană cu apă rece.



Ceaiul se strecoară şi se încălzeşte puţin înainte de a fi băut. Se administrează câte trei căni pe zi, iar efectele se pot resimţi după zece zile.

Terapia durează două luni, iar după 14 zile se poate repeta. În condiţii de stres, sânzienele se pot asocia cu trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). Pentru prepararea unui ceai se foloseşte o lingură de amestec de plante care se infuzează trei minute într-o cană cu apă fierbinte. Se recomandă câte trei-patru căni pe zi, timp de şase săptămâni.

Infuzia concentrată, bună pentru corzile vocale

În tratamentul laringitei, faringitei, în afecţiunile corzilor vocale şi ale glandei tiroide este eficientă gargara cu infuzie concentrată de sânziene.

Aceasta se prepară din trei linguriţe de sânziene uscate şi 250 ml de apă clocotită. Zilnic se face gargară cu câte trei căni de infuzie.

Leac blând pentru tiroidă

Un remediu foarte eficient pentru afecţiunile tiroidei este şi maceratul preparat din coji verzi de nucă uscate şi măcinate şi sânziene (câte trei linguri din fiecare). Plantele se lasă la macerat în apă rece, de seara până dimineaţa.

Se beau trei căni de ceai pe zi, dar prima se consumă înainte de micul dejun. Tratamentul trebuie urmat pe termen lung (12 până la 24 de luni). În acest interval, seara, se unge zona externă corespunzătoare tiroidei cu tinctură de sânziene, apoi cu ulei de sânziene.

Prudenţă

În opinia unor terapeuţi, tratamentele pe bază de sânziene trebuie urmate cu prudenţă de persoanele diagnosticate cu hipocalcemie, deoarece se crede că sânzienele dizolvă calciul.

Reţetele săptămânii

Infuzia: Se prepară din două linguriţe de plantă care se infuzează în 500 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul şi, după 15 minute, ceaiul se strecoară şi se bea călduţ. Zilnic se consumă două căni, timp de 18 zile.

Sirop de sânziene:

Ingrediente : 4 linguri de flori de sânziene, 1 litru de apă, 1 kg de zahăr, o lămâie.

Mod de preparare: Se face o infuzie concentrată din patru linguri de flori şi un litru de apă. Ceaiul se infuzează 15 minute, apoi se strecoară şi se pune din nou la fiert cu un kg de zahăr. Când siropul se îngroaşă, se adaugă zeama unei lămâi. După alte trei-patru clocote, se stinge focul şi, când siropul s-a mai răcit, se toarnă în sticle.

O... cafeluţă de sânziene

O băutură preparată dintr-o cană cu apă, din două 2 linguriţe de pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi dintr-o linguriţă de miere poate înlocui cu succes cafeluţa de dimineaţă.

Recomandarea specialiştilor

Pentru ca proprietăţile terapeutice ale sânzienelor să fie maxime, specialiştii recomandă să culegeţi florile în timpul prânzului.

Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu