vineri, 19 iunie 2015

Fitoterapia. Ceaiurile !!

Fitoterapia este stiinta care se ocupa cu studiul mijloacelor de prevenire si vindecare a afectiunilor, cu ajutorul plantelor.

Medicina viitorului este absolut profilactica, fiind mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

Beneficiile plantelor medicinale folosite in scop terapeutic sunt cunoscute inca din antichitate.

Plante medicinale




Varietatii largi de plante existente ii putem adauga o varietate la fel de larga de metode de utilizare a acestora: sucuri, ceaiuri, planta cruda, supe, capsule.

Sectiunea de astazi  cuprinde informatii generale despre ceaiuri, cele mai folosite plante medicinale, precum si  afectiunile si tratamentele naturiste corespunzatoare.

Ceaiul sau infuzia de plante (varianta cea mai des intalnita), este considerat un obicei sanatos si o alternativa la indemana oricui, fiind, dupa apa, cea mai utilizata bautura de pe glob.

Ceai musetel



Pe langa proprietatile benefice organismului, ceaiul este consumat si pentru gustul si aroma placuta. In compozitia ceaiului pot fi flori, ierburi mici, seminte, bucati de fructe, radacini, frunze uscate sau nuci , toate menite sa aromatizeze si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor : relaxare, inlesnirea instalarii somnului, ameliorarea problemelor digestive, creste nivelul de energie si revigorarea organismului, evitarea racelilor, stimularea functionarii organelor interne, diminuarea stresului, detoxifierea organismului, sursa de antioxidanti, cresterea imunitatii, etc.

Exista o diversitate de plante care pot fi folosite pentru prepararea unui ceai, fiecare dintre acestea, avand efecte benefice diferite. Cele mai utilizate sunt:



Sunatoarea ( Sangele Domnului)

– recomandat ca adjuvant in tratamentul afectiunilor hepato-biliare, depresii, infectii digestive, rani, hemoroizi, arsuri, degeraturi.

 Ghimbir

– recomandat in stimularea digestiei si a poftei de mancare, imbunatateste circulatia sangvina, flatulenta, afectiuni cardio-respiratorii, senzatie de voma persistenta, eliminarea toxinelor, tonifierea organismului.

 Branca Ursului

– recomandat pentru anexita, metroanexita, fortifierea organismului dupa nastere, frigiditate, epilepsie, menopauza prematura, dureri de cap.



 Musetel

– cunoscut pentru atributele sale calmante, antiinflamatorii, antispasmodice, in afectiunu inflamatorii buco-faringiene, afectiuni gastro-intestinale, stari inflamatorii ale mucoasei urinare, in tulburari dispeptice, menstre dureroase, nevralgii, afectiuni ale pielii, este eficient in revigorarea organismului dupa infectii acute ale cailor respiratorii superioare.

 Galbenele

    – recomandat pentru varice, ulcere varicoase, hemoroizi, circulatie periferica deficitara, antiseptic, vitaminizant, antiinflamator.

 Menta

   – recomandat pentru efectul calmant,  improspateaza respiratia si amelioreaza unele afectiuni digestive



 Tei

– recomandat in infectii acute si cronice ale cailor respiratorii superioare, gripa, in stari febrile pentru efectul sudorific, in nevroza si insomnii, afectiuni reumatice.

 Coada Calului

– adjuvant in afectiuni renale, cardiace si reumatismale, retentie de apa in tesuturi, hipocalcemie si osteoporoza, anemie, hiperaciditate gastrica, ulcer gastric si duodenal, combaterea traspiratiei picioarelor, hemoroizi.

 Papadie

– cu un continut mare de betacaroten, este recomandat in atenuarea problemelor cutanate, detoxifiere, protejand distrugerea celulelor, vindecarea cicatricilor, imbunatateste functia hepatica, eliminarea pietrelor biliare.

 Pau d’arco

– recomandat pentru efectele sale antimicrobiene si antiinflamatoare, antiviral



Urzica

– recomandat in curatarea sangelui, regenerarea parului si eliminarea matretei,  imbunatateste functia hepatica si renala, calmeaza tusea si amelioreaza problemele respiratorii, diaree si constipatie.

Soc

– recomandat pentru a sustine sanatatea aparatului respirator in tulburari functionale ale cailor respiratorii, stari febrile (favorizeaza transpiratia abundenta), dureri reumatice, nevralgii, constipatie de natura nervoasa, obezitate, contribuie la eliminarea apei din organism si la imbunatatirea functionarii rinichilor.

 Catina

 – recomandat ca adjuvant in avitaminoze, carente de minerale, scorbut, herpes, varice, ulcer gastro-intestinal, helmintiaza, boli de piele, tabagism, urticarie.

 Maces

– recomandat ca sursa naturala de vitamina C si bioflavonoide, tulburari de circulatie periferica, ca remediu pentru oboseala, raceala, tuse, afectiuni sangvine, afectiuni ale rinichilor, cu efect tonic.



Aloe Vera

 – accelereaza si normalizeaza metabolismul, detoxifierea organismului, efect antiseptic si antiinflamator., normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor.

 Ganoderma

– recomandat pentru sistemul imunitar, sporeste nivelul oxigenului din sange, revitalizeaza organismul, fortifica sistemul digestiv, apara organismul impotriva alergiilor, vindeca anumite afectiuni ale pielii.

 Pin

 – recomandat pentru proprietatile antivirale,  afectiuni ale aparatului respirator, diuretic, vitaminizant, tonic general.

Salvie

– calmeaza starile nervoase, reducerea transpiratiei excesive, gingivite, faringite, imbunatateste digestia si contribuie la ameliorarea starilor de congestie pulmonara si tuse.



 Valeriana

– are calitati relaxante si contribuie la calmarea crampelor stomacale

 Verde

 Frunzele de ceai negru si de ceai verde provin de la aceeasi specie de copac, care e tot timpui verde, Camellia Sinensis. Ceaiul negru, varietatea cea mai des folosita in Occident provine din frunzele cele mai viguros presate, pentru a se elibera o enzima care le da culoare intensa si aroma. Ceaiul verde, care e mai popular in Asia si  Africa, este facut din frunzele care sunt presate mai bland.

 – recomandat ca puternic antioxidant (teste de laborator au demonstrat ca flavonoidele din ceai actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, neutralizand activitatea radicalilor liberi si prevenind oxidarea colesterolului), pierderea in greutate.

Atentie insa, ceaiul verde contine cafeina, care, in doze mari, poate provoca iritare si insomnie.


Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu