sâmbătă, 20 iunie 2015

Apiterapia. Mierea !!

Cea mai frecventa terapie alternativa folosita  in prezent este terapia suplimentelor alimentare, fie ca este vorba de plantele medicinale (fitoterapia), apiterapia (produsele apicole), vitaminele si mineralele.

Apiterapia presupune utilizarea produselor apicole in scopuri terapeutice.

Mierea este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albinele melifere.

Supranumita ‘hrana vie’, este un aliment semifluid, vascos sau cristalizat, cu un continut mare de zaharuri, substante minerale, vitamine, enzime, acizi organici.

Substantele continute sunt usor asimilabile, facand astfel ca mierea sa fie cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut.

Totodata este puternic stimulent al digestiei si metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, eliminarea prompta a toxinelor din organism, mentine echilibrul endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp.

Inca din antichitate mierea era cunoscuta pentru proprietatile sale.


In “ De Materia Media” Dioscoride trata plagile fistulizate folosind mierea. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea multor afectiuni si tratamentul plagilor.

Musulmanii foloseau mierea ca leac pentru majoritatea bolilor.

Nu ar trebui sa uitam ca pe langa numeroasele virtuti medicinale atribuite mierii este si un aliment energetic si nu lipsit de interes gastronomic.

Mierea nu este un aliment complet dar in compozitia sa, datorita asocierii glucozei cu levuroza, acizii organici si  elementele minerale constituie o adevarata farmacopee.



Este nevoie de aproximativ 2 milioane de flori pentru a produce un borcan de miere. O albina produce  1/12 lingurita de miere toata viata.

Pe langa proprietatile generale, in functie de tipul de miere exista si proprietati particulare: (sursa)

mierea de mana, obtinuta de pe frunzele  foioaselor, au proprietati laxative mai puternice decat celelalte tipuri de miere, pe langa efectul antiinflamator asupra aparatului digestiv.

mierea de salcam, va ramane lichida in  mod natural, fiind mai bogata in fructoza, cu proprietati calmante psihice, folosit drept calmant gastric.

mierea de tei, cu cea mai puternica aroma, este recunoscuta drept calmant psihic cat si pentru efectele anafrodiziace.

mierea poliflora, cu proprietati diferite, in functie de regiune.



mierea de zmeura, are o culoare mai albicioasa, cu proprietati reglatoare pentru ovare, prevenind totodata sclerodermia si osteoporoza.

mierea de brad si alte conifere, desi foarte rara, are proprietati exceptionale asupra plamanilor si sistemului respirator, bronhodilatatoare.

mierea de menta este folosita drept antitusiv, calmant gastric, analgezic, usureaza digestia, combate balonarea.

mierea de trifoi are o actiune diuretica foarte buna, ajutand la eliminarea apei in exces, ajuta la fixarea calciului in oase               (actiune estrogena).

mierea de mac, are efect somnifer, antispastic si anafrodiziac puternic.

mierea de floarea-soarelui  are proprietati tonice psihice, stimuleaza imunitatea, dar si cu proprietati afrodiziace

Pentru a beneficia de toate proprietatile este important sa nu incalziti mierea. La temperaturi de peste 78C, componentele ei cele mai fragile sunt afectate grav.

Deasemenea, umiditatea este un alt dusman al mierii. Pastrati mierea in recipiente perfect etanse, departe de razele soarelui, acestea distrugand o parte din enzime.

Nu uitati ca suplimentele sunt doar suplimente. Ele nu pot inlocui un regim alimentar adecvat.

Pentru o sanatate de invidiat trebuie sa va alcatuiti singuri o piramida sanatoasa: nu fumati, consumati alimente sanatoase, faceti sport zilnic, odihniti-va suficient si dati sens vietii dumneavoastra.


Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu