miercuri, 24 iunie 2015

Apiterapia si Polenul !!

Palinologia este o ramura a botanicii, ce se ocupa cu studierea palinomorfelor, in care sunt incluse polenul, sporii, etc.

Dupa multi ani de teste, polenul a fost recunoscut pentru efectele sale secundare minore, oferind protectie crescuta si rezistenta impotriva agentilor patogeni, pe langa nivelul crescut de energie pentru intregul organism.



Polenul este cea mai bogata sursa de vitamine, minerale, amino acizi, hormoni, enzime si o cantitate insemnata de antibiotic natural. Majoritatea vitaminelor in polen sunt intr-o proportie perfecta.

Polenul este considerat ca fiind unul dintre cele mai pure si bogate alimente descoperite pana in prezent, cu o valoare nutritionala si medicinala foarte avansata.



Albinele sunt extrem de selective, ele colecteaza numai granulele de inalta calitate, de unde polenul adunat de albine este net superior celui obtinut direct de la flori.

Polenul contine mai multe varietati de pigmenti, dintre care numai un numar mic au fost izolati, unii dintre acestia fiind hidrosolubili, altii liposolubili.

Deasemenea, toate tipurile de polen contin cei 22 de amino acizi, in procente diferite. Procentul de amino acizi din polenul uscat  (whole dry pollen) variaza intre 10-13%, un procent mult mai mare decat in cantitati egale de lactate/oua.

Pe langa elementele amintite anterior, polenul contine si lecitina, amine, xantina, guanina, ceara, rasina, steroli, acid hexuronic ( acidul ascorbic), uleiuri vegetale, cat si spori ai unor ciuperci.

Incalzirea polenului va distruge enzime valoroase si continutul de vitamina C.

Totodata, stabilitatea polenului este de mai mare avantaj cand este folosit pentru proprietatile nutritionale cat si pentru cele dermatologice corective.

Consumul zilnic, considerat sigur, este de 20-30 grame de polen, per adult sanatos.

Polenul este net superior laptisorului de matca si mierii, avand proprietati similare de compozitie (dar mult mai stabile) cu laptisorul de matca.

Desi rare, exista si efecte secundare.

 Este recomandata evitarea consumului de polen de catre persoanele cu antecedente de soc anafilactic, femeile insarcinate sau care alapteaza si precautie la terapia cu polen persoanelor suferinde  de diabet, astm, boli cardiovasculare.

Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu