sâmbătă, 8 februarie 2014

Urzica - Leacuri călugăreşti !!

Urzica, pe care grecii o nu­mesc acalyphe, îşi dato­rează numele latin "acidităţii" sevei sale, care arde degetele celor care fac imprudenţa s-o atingă cu mâna. Înghiţită cu vin, este bună împotriva icte­rului.

Din sămânţă de urzică amestecată cu miere rezultă o băutură care calmează colicile şi tusea înveterată. Urzica ser­veş­te, de asemenea, la încălzirea plămâ­ni­lor şi la relaxarea abdomenului. Este o plantă plină de virtuţi, indiferent dacă se consumă sub formă de pulbere combi­nată cu miere sau se bea sucul proaspăt, amestecat cu vin.




* Cataplasmele din frunze de urzică, presărate cu puţină sare, sunt eficiente împotriva ulceraţiilor, a răni­lor grave, a muşcăturilor de câine şi a blo­cării glandelor parotide. Folosită în acest fel, urzica "adună" carnea peste oasele dez­golite şi opreş­te scurgerile dăunătoare. Ră­dăcina ei, mărunţită în oţet şi aplicată sub formă de cataplasmă, "dizolvă" tumorile stomacale şi vindecă podagra şi toate afec­ţiunile articu­lare.
Acelaşi efect se obţine prin aplicarea unor cataplasme cu uleiul în care s-a fiert rădăcină de urzică.
Sucul de urzică sau, pur şi simplu, frun­zele introduse în nări, fac sângele să ţâş­neas­că. În schimb, frecţionarea frunţii cu frun­ze opreşte sângele care curge din nas.
* Un amestec de mirt şi urzică, aplicat pe zona genitală, uşurează curgerea sân­gelui în timpul ciclului, iar când uterul se lasă şi închi­de colul, masajul cu frunze de urzică îl ajută să revină în poziţia normală.
* Seminţele de urzică îi conferă vinului virtuţi afrodisiace, mult mai puternice decât frunzele mărunţite, ameste­cate cu vin, miere şi piper.
* Luată cu miere, urzica este excelentă împotriva pleureziei şi a bolilor de plămâni, iar mace­rată în vin dulce, este foarte diu­retică.
* Cu urzică proaspătă, fiartă în apă ca orice legumă, se obţine un decoct care relaxează abdo­me­nul, iar gargara cu suc de ur­zică vindecă inflamaţiile gâtului.
* Masarea corpului cu uleiul în care au fiert urzici provoacă transpiraţia. Şi dacă la patrupede se-ntâmplă ca femela să respingă apro­pierea masculului, o frecţie locală cu frunze retrezeşte dorinţa "amorţită" a animalului.
* Şi, nu în ultimul rând, frecţionarea capului cu suc de seminţe de urzică opreş­te căderea părului.
Aceleaşi seminţe, culese în timpul secerişului şi puse la uscat, au o gamă infinită de virtuţi.

Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu