vineri, 31 ianuarie 2014

Mesteacănul - vraciul alb !!

În mitologia slavă de răsărit, mesteacănul era considerat un copac sfânt, datorită frumuseţii şi calităţilor sale terapeutice fabuloase. De sute de ani, ţăranii ruşi îl întrebuinţează ca leac împotriva multor boli, folosindu-i atât mugurii şi inflorescenţele, cât şi frunzele şi seva.



Copac frumos, îmbrăcat ca un prinţ, în haină alb-argintie, mesteacănul are şi mari puteri tămăduitoare, de la simple răceli, la afec­ţiuni grave, ca acelea ale sistemului cardiovascular, ale fica­tului sau rinichilor. Pentru prepararea leacu­rilor, de la mesteacăn se folosesc toate părţile: mugu­rii, frunzele, mâţişorii şi seva.

Seva mesteacănului - apa vie

Seva mesteacănului se pune în mişcare în martie, odată cu primul dezgheţ, când zăpada începe să se topească şi rădăcinile co­pacului sunt "invadate" de apa dă­tă­toare de viaţă. Atunci, rezervele de amidon, depuse peste iarnă în rădă­cini şi trunchi, se transformă în zahăr, se dizolvă în apă şi, sub influenţa pre­siunii rădăcinilor, urcă spre ramuri, hrănind copacul. Fluxul sevei conti­nuă până la sfârşitul lunii aprilie, până când apar primele frunzuliţe.

Colectarea sevei

Colectarea sevei se realizează în­cepând cu luna aprilie şi până la fine­le lunii mai. Pentru obţinerea sucului, fără a provoca vătămare copacului, trebuie să urmaţi câteva reguli:
1. Nu utilizaţi toporul! Pentru rea­lizarea inciziei în scoarţa copa­cului folosiţi o sulă sau un burghiu.
2. Nu încercaţi să scurgeţi toată seva din copac! Extrageţi maximum doi litri din fiecare mesteacăn, pentru a evita uscarea lor.
3. După colectarea sucului, astupaţi incizia pe care aţi format-o, pentru a ajuta copacul să-şi vindece rana. Introduceţi în orificiul creat o bucată de lemn sau chiar plastilină de modelat (de la copii) iar copacul, astfel "bandajat", se va vindeca în scurt timp. Mestea­cănul nu trebuie să fie nici prea tânăr, nici prea bătrân. După cum se ştie, vârsta arborelui este determinată de grosi­mea trunchiului. Alegeţi mestecenii cu un diametru de 20-30 de centimetri. Pe partea de nord a copacului, cât mai sus posibil, realizaţi o inci­zie în scoarţă, adâncă de aproximativ cinci centimetri. În gaura formată, in­tro­duceţi o ţeavă subţire, iar sub ea, legaţi de trunchi, cu o sfoară, un recipient, pentru a permite se­vei să se prelingă în vas.

Sucul de mesteacăn este un produs natural tera­peutic unic.

Datorită conţinutului bogat în zahăr, în vi­tamine, în oligoelemente, în substanţe biologic active, în minerale, precum fier, calciu şi potasiu, seva mes­teacănului este un tonic şi un detoxifiant exce­lent. În vechile scrieri doftoriceşti slave, se menţionează că seva mesteacănului ajută la tratarea ulcerului gastric şi duodenal, la bo­lile de ficat, de vezică biliară, în pre­venirea şi vindecarea anemiilor, gutei, reu­ma­tismului, tuberculozei şi a durerilor de cap. Seva de mes­teacăn are un efect revigorant, creşte rezistenţa organismului la răceli şi alergii şi este un bun diuretic, fiind benefică împotriva infec­ţiilor cauzate de viermi intestinali. Con­sumată în mod regulat, ajută la eliminarea pietrelor la rinichi, la purificarea sângelui şi stimulează meta­bo­lismul.
Este suficient să beţi un pahar de suc de mesteacăn de două-trei ori pe zi şi veţi simţi că oboseala sâ­câi­toa­re şi somnolenţa dis­par, că starea de irascibilitate se evaporă şi în suflet începe să cânte primăvara!

Terapie cu suc de mesteacăn

Mesteacănul - vraciul alb

Medicina tradiţională rusească recomandă ca tera­pia cu suc de mesteacăn să se ţină în patru etape - pri­măvara, vara şi de două ori iarna. În acest scop, sucul de mesteacăn se congelează până când este folo­sit. Respectând aces­te recoman­dări, veţi uita de bolile de ficat, rinichi şi pancreas.

* Etapa de primăvară: ime­diat după începerea punerii în miş­care a sevei copa­cului, în martie-aprilie, se consumă câte un pahar de suc proaspăt, de patru ori pe zi. Important: sucul se bea la o tem­peratură de 35 de grade. Du­rata tra­tamentului: 45 de zile.

* Etapa de vară: în lunile mai-iunie. Într-un recipient de sti­clă cu doi litri de suc de mesteacăn se adaugă cinci fructe de măceş, cinci stafide şi o linguriţă de miere. Se închide ermetic şi se depozi­tea­ză într-o cameră întunecată şi răco­roasă, timp de o lună de zile. Se reco­mandă a se consuma cel puţin un litru pe zi.

* Etapele de iarnă: în lunile de­cembrie-februa­rie. Prima etapă în decembrie, cea de-a doua spre sfâr­şitul lui februarie. Într-un bor­can de trei litri se toarnă sucul de mes­teacăn încălzit în preala­bil (atenţie, nu se fierbe!), se adaugă 10 fructe de măceş, 10 stafide şi o lingură cu vârf de miere de mai. Se închide er­me­tic şi se lasă într-un loc răcoros, ferit de lumina soa­relui. După 30 de zile, se consumă încălzit, cu înghi­ţituri mici, câte o ceaşcă, de cel puţin patru ori pe zi.

Tratamente

Împotriva arterosclerozei

Se bea câte un pahar de suc, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de o lună şi ju­mă­tate. Se face o pauză de două săptămâni şi tratamentul se repetă. Ajută la curăţarea vaselor de sânge de coles­terol, acid uric şi alte substanţe reziduale şi stimulează metabolismul.

Pancreatită cronică şi hepatită

Într-un vas emailat, peste o cană de ovăz (în prea­labil spălat), se toarnă 1,5 litri de sevă de mesteacăn şi se introduce la frigider, peste noapte. Dimineaţa, lichi­dul se pune la fiert, la foc foarte mic, până ce com­po­ziţia scade la jumătate. După răcire, se strecoară. Se consumă câte 100-150 de mililitri, înainte cu o jumă­tate de oră de fiecare masă.

Hipotensiune

Într-un recipient din sticlă, se storc şase lămâi, peste care se adaugă un litru de sevă. Vasul se intro­duce în frigider pentru 36 de ore, după care se adaugă o jumătate de kilogram de miere, se amestecă bine şi se reintroduce în frigider pentru alte 36 de ore. Se con­sumă câte 50 de miligrame, cu o jumătate de oră înain­te de mesele principale. Tratamentul se face pri­mă­vara, timp de două luni.

Infecţii virale

Într-un vas, peste trei ceşti de sevă de mesteacăn, se adaugă o lingură de rădăcină de obligeană mărun­ţită. Se fierbe timp de 15 minute, se trage de pe foc şi se aco­peră cu prosoape pentru o răcire lentă, treptată. Se strecoară şi se bea câte o jumătate de ceşcuţă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Se îndulceşte cu miere, după bunul plac.

Mied din sevă de mesteacăn şi miere

Mesteacănul - vraciul alb

La cules de sevă de mesteacăn, în Rusia

Băutura obţinută prin fermentarea mierii şi a sevei de mesteacăn este cunoscută încă din Antichitate. Po­poa­rele antice indo-europene credeau că în viaţa de apoi, în ceruri, există râuri de miere. Din acele şuvoaie di­vine, când şi când, pe pământ se scurg picuri, iar al­bi­nele adună stropii şi îi transformă în miere. De aceea, fiertura pe care ei o făceau din miere şi suc de mestea­căn era asociată cu ideea de nemurire şi folosită în toate ritualurile. Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, în Ru­sia, miedul era cea mai cunoscută şi mai întrebuin­ţată băutură slab alcoolizată din plante. În vechime, în fiecare primăvară, popoarele slave pregăteau din sevă de mesteacăn această băutură dătătoare de vitalitate. Lichidul uşor alcoolizat era folosit de vraci în tămă­duirea rănilor trupeşti, dar era oferit şi bărbaţilor îna­in­te de orice bătălie, pentru un plus de vitalitate. As­tăzi, miedul din sevă de mes­tea­căn e o băutură care se îmbuteliază şi comercializează doar în Rusia. Lichidul poate fi însă preparat şi în casă.
Reţeta: Într-un vas emailat se toarnă 500 de grame de miere, peste care se adaugă 2,5-3 litri de suc proas­păt de mesteacăn. Se fierbe la foc mic, timp de o oră, după care vasul se trage deoparte şi, în fiertura încă fier­binte, se pune o felie de pâine neagră, unsă cu droj­die. Recipientul se acoperă şi se lasă la fer­men­tat. După 4-5 ore, se scot din vas bucăţelele de pâine, se acoperă cu un şervet şi iarăşi se lasă la fermentat, timp de 2-3 zile, într-un loc călduros. Apoi, băutura se trage în sticle de culoare închisă, se astupă şi se introduc în frigider sau în pivniţă, unde pot fi păstrate timp de 4-5 luni. Fiind o băutură slab alcoolizată, răcoritoare, se bea după bunul plac, fără restricţii de dozaj.

Tratamente cosmetice

Tonifiant pentru faţă

Seva de mesteacăn se congelează în pungi speciale pentru gheaţă, de seara până dimineaţa. La trezire, se frecţionează uşor tenul cu seva astfel congelată. Masa­jul este foarte util pentru prevenirea apariţiei ridurilor şi împotriva acneei.

Balsam pentru păr

După spălare, părul se clăteşte cu se­vă de mesteacăn pentru întărirea rădă­ci­nii, îndesire şi eliminarea exce­sului de sebum.

Mugurii de mesteacăn
Mugurii de mesteacăn se recol­tează primăvara devreme, până să se crape. Se taie din copaci, cu tot cu rămurele şi se lasă la uscat în aer liber. După uscare, se separă de crenguţe şi se păstrează în cutii închise cu capac.

Tratamente

Împotriva viermilor intestinali

Mesteacănul - vraciul alb

Peste 20 de grame de mu­guri de mesteacăn se toarnă 100 de mililitri de alcool de 70 de grade. Se pun într-un recipient din sticlă de cu­loare închisă şi se lasă la macerat timp de trei săptă­mâni, într-un loc răcoros, ferit de lumină. Se strecoară şi se administrează de trei ori pe zi, câte 15-20 de pică­turi, înainte de masă.

Împotriva ulcerului

50 de grame de muguri de mesteacăn se lasă la ma­cerat în 500 de mililitri de alcool, timp de 10-12 zile. Se administrează cel mult o linguriţă, cu 15-20 de mi­nute înainte de a mânca. Acest preparat are efecte benefice asupra metabolis­mului, creşte pofta de mân­care şi este un bun com­batant al viermilor intestinali.

Împotriva alergiilor

8-10 linguri de muguri de mesteacăn se lasă la ma­cerat în 500 de mililitri de alcool, timp de o lună. Se ad­ministrează timp de două săptămâni, câte o linguriţă de preparat, de 3 ori pe zi. După o pauză de două săp­tă­mâni, tratamentul poate fi reluat o dată.

Bolile sistemului cardio-vascular

Zece grame de muguri uscaţi de mestea­căn se pun la fiert cu o cană de apă, timp de 15 minute, pe foc mic. Se stre­coară şi se adminis­trează câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.

Unguent pentru articulaţii

Pentru această alifie împotriva durerilor articu­lare aveţi nevoie de 350 de grame de muguri de mesteacăn, 700 de grame de unt de calitate, puţin aluat obişnuit şi 10 grame camfor.
Mod de preparare: într-un vas emailat sau din lut se aşează într-un strat de un centimetru şi jumătate mu­gurii de mesteacăn şi untul. Pe gura vasului se lipeşte aluatul, astfel încât atunci când puneţi capacul peste recipient, acesta să se închidă ermetic. Se dă la cuptor, la foc foarte mic, timp de 8-10 ore. Se stinge focul şi se lasă în cuptor să se răcească treptat, peste noapte. Apoi se îndepărtează mugurii de mesteacăn şi se adau­gă camforul. Se amestecă bine şi se pune într-un loc răcoros pentru ca preparatul să se solidifice. Este bene­fic pentru durerile reumatice, aplicându-se pe zonele cu probleme, într-un strat subţire.

Leac străvechi împotriva tuberculozei

Ingrediente: 150 de grame de muguri de mestea­căn, 1 kilogram de miere de tei, o cană de aloe vera (tocată mărunt), 100 de grame de ulei, 50 de grame de flori de tei, 2 ceşti cu apă.
Mod de preparare: Într-un vas, se fierb timp de 2-3 minute apa cu florile de tei şi mugurii de mestea­căn. Se strecoară şi se lasă la răcit. Separat, se topeşte mie­rea şi apoi se adaugă aloe vera. Se trage de pe foc şi se lasă să se răcorească. Când mierea s-a răcit complet, se adaugă lichidul obţinut din tei şi muguri şi uleiul. Se amestecă bine şi se toarnă în sticle. Se agită înainte de utilizare. Se ad­ministrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Tumori ale ganglionilor limfatici

Ingrediente: o parte muguri de mesteacăn, două părţi de su­nă­toare, două părţi de lavandă, două părţi de frunze de nuc.
Mod de preparare: ingre­dientele se toacă mărunt. Peste 400 de mililitri de apă în fierbere se toarnă o lingură din amestecul de plante. Se lasă să clocotească un minut, după care se trage de pe foc şi se introduce în cuptor, la foc foarte mic, vreme de 40 de minute. Se beau de şase ori pe zi, câte o sută de mililitri.

Ceai pentru diabetici

Peste 2-3 linguri de mu­guri de mesteacăn se toarnă 400 de mililitri de apă clo­cotită şi se lasă la infuzat timp de şase ore. Ceaiul obţinut se bea pe parcursul unei zile, în trei părţi egale. Tratamentul trebuie urmat timp de două săptămâni. Preparatul echi­librează nivelul de zahăr din sânge.

Mâţişorii de mesteacăn (inflorescenţele)

Primăvara, la scurt timp după ce apar frunzuliţele, se ivesc şi mâţişorii sau inflorescenţele mesteacănului. În limba rusă, poartă denumirea de "cerceluşi" datorită aspectului lor. Tinctura din mâţişori ameliorează bolile de inimă, tuberculoza, ulcerul gastric, gastrita, anemia, dar şi eczemele şi furunculele.
Preparare: într-un bor­can, peste două treimi de mâţi­şori, se toarnă până la um­plere alcool de 70 grade. Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de două săptă­mâni, într-un loc călduros. O dată la câteva zile, conţinutul se ameste­că. În general, tinctura nu se fil­trează. Se administrează de trei ori pe zi, între 20 de picături şi o linguriţă, cu 15 minute înainte de masă.
Infuzia din mâţişori îmbună­tă­ţeşte memoria şi ajută la preve­nirea acci­dentelor vasculare cere­brale.

Frunzele de mesteacăn

Mesteacănul - vraciul alb

Se culeg în mai-iunie, dimineaţa, devreme. Tre­buie smulse doar acele frunzuliţe abia ieşite, uşor lipi­cioase. Se usucă într-un loc întunecos.

Tratamente

Împotriva ulcerului gastric

Frunzele de mesteacăn au proprietăţi hemostatice. De aceea, în ulcerul gastric cu sângerări la nivelul sto­ma­cului, ceaiul din aceste frunze este foarte benefic.
Peste o jumătate de litru de apă în fierbere se toarnă o lingură de frunze mărunţite de mesteacăn. Se dă în­tr-un clocot şi se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se bea ceaiul călduţ, câte o jumătate de cană, de trei ori pe zi, după masă.

Împotriva urinării dificile (hipertrofie de prostată)

Se administrează infuzie din frunze de mesteacăn. Peste 1-2 linguri de frunze mărunţite se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită şi se lasă la infuzat. Se bea câte o jumătate de cană de 3-5 ori pe zi, înainte de masă.

Hepatită cronică

Ingrediente: o parte frunze de mesteacăn, o parte fructe de agrişe, o parte sunătoare, o parte coada şori­celului.
Mod de preparare: peste o lingură din amestecul mărunţit de plante se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat, pe baie de abur, timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea la temperatura camerei, câte o jumătate de cană, de două ori pe zi, cu 15 minute îna­inte de masă.

Uz extern

* Frunzele de mesteacăn, aplicate direct pe pielea uşor umezită, sunt benefice pentru artrită, reumatism, în tratamentul eczemelor, herpesului şi al erupţiilor cuta­nate.

* Părul proaspăt spălat se clăteşte de câteva ori cu decoct din frunze de mesteacăn, pentru îndesire şi strălucire.

Atenţie!

* Produsele din mesteacăn sunt contrain­dicate în timpul sarcinii.

Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu