marți, 25 martie 2014

10 remedii naturale pentru tuse !!

Odată cu schimbările de temperatură, mai ales odată cu instalarea sezonului rece, în organism apar schimbări la nivelul sistemului imunitar, acesta putând fi slăbit, vulnerabil în fața virozelor repiratorii, tusea fiind un simptom, dacă nu dureros, iritant.


Natura ne vine în ajutor punându-ne la dispoziție o gamă variată de produse cu proprietăți antitusive și expectorante.

- Un remediu delicios și aromat îl constituie florile de salcâm. Acestea conţin flavonoide, glucozide, tanin, robinină, acacină şi uleiuri esenţiale, substanţe care au efect benefic asupra organismului și sunt ficiente în combaterea tusei convulsive și asmatice, în tratarea răcelilor, virozelor, răgușelii și afecțiunilor acute ale căilor respiratorii. La o cană de ceai clocotită se pune o linguriță de plantă uscată și se lasă la infuzat 15 min, după care se strecoară și dacă, este posibil, se îndulcește cu miere de salcâm. Consumul zilnic între două căni și un litru de infuzie călduță calmează accesele de tuse, având proprietăți emoliente, antiiritative și expectorante.

- Siropul de ridiche neagră este recomandat în oricefel de caz de tuse, fie ea convulsivă, expectorantă sau seacă, putânu-se administra și copiilor. Se ia o ridiche neagră, se spală bine și se scobește în mijloc. Se adaugă zahăr sau miere de albine și se lasă lângă o sursă de căldură pentru a-și lăsa sucul. Recomandat ar fi să nu fie puse în cuptor sau pe flacără, pentru ca planta să nu-si piardă din proprietățile curative. Se iau 2-3 lingurițe de suc pe zi, umplându-se scobitura cu zahăr sau miere până când coaja începe să se stafidească, semn că planta nu mai are ce oferi.

- Siropul de hrean combate atât tusea cât și febra, asociate răcelilor. O rădăcină de hrean se dă pe răzătoare și se adaugă peste un sfert de cană de miere de albine și se lasă la macerat câteva ore, după care se pot consuma 3 lingurițe pe din amestec.

- Combinația de mire de albine și lămâie ajută în accesele de tuse. În sucul unei lămâi se adaugă 2-4 lingurițe de miere și se amaestecă bine. La fiecare acces de tuse se ia o lingură din amestec și nu se mănâncă sau se bea nimic timp de 20 de minute.

- Pentru calmarea durerilor în gât și a tusei se recomandă să se ia o linguriță de miere de albine peste care s-a presărat în prealabil puțin turmeric. Procedeul se poate repeta de 3-4 ori pe zi. Turmericul este un condiment cu proprietăți antiinflamatorii puternice.

- Ceaiul de ghimbir are efecte antiinflamatoare, expectorante și analgezice, fiind binevenit în cazurile de tuse puternică și gât inflamat. Se pun câteva felii de ghimbir proaspăt curățat în 300 ml apă fiartă și se lasă la fiert 10 minute. Ceaiul se bea cu înghițituri mici și poate fi îndulcit cu miere.

- Pentru a face sirop de tuse din ceapă, se dă pe o răzătoare mică o ceapă, se stoarce apoi sucul care se amestecă cu două linguri de miere. Cantitatea obținută se împarte în trei și se consumă pe parcursul unei zile.

- Ceaiul de cimbru este un bun expectorant și un relaxant al tractului respirator. Se pun două linguri de cimbru proaspăt, sau o lingură de plantă uscată într-o cana cu apă clocotită și se lasă la infuzat aproximativ 5-10 minute. Se poate adăuga miere și lămâie.

- Decoctul de ceapă cu nuci este o altă rețetă care combate tusea. Se taie mărunt două cepe, cu tot cu coajă, și trei nuci zdrobite și se fireb într-un litru de apă timp de 10-15 minute. Se strecoară, iar lichidul obținut se îndulcește cu miere de albine. Decoctul astfel obținut se consumă în decursul unei zile, cu înghițituri mici. Are efecte emoliente, expectorante și antiinflamatorii.

- Infuzia de flori de tei este al un alt remediu natural, cu efecte antispatice, antiinflamatoare, neurosedative, emoliente și expectorante. La o cană cu apă clocotită se adaugă o linguriță de flori de tei și se lasă la infuzat 10 minute, după care se bea, cât de fierbinte suportabil, îndulcit cu miere. Puteți adăuga și suc proaspăt de lămâie.

Materialele de pe acest blog au caracter informativ.

 Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu